woensdag 22 september 2010

Beef, bread and water. Peter Roberts Memorial Lecture

Hoe kunnen we een snel groeiende wereldbevolking voeden, terwijl de aarde opwarmt? Die vraag stond centraal in de Peter Roberts Memorial Lecture, die Compassion in World Farming dit jaar voor de vierde maal organiseerde ter herinnering aan zijn oprichter.

Vier deskundigen gingen maandagavond, ieder vanuit een eigen invalshoek, in op deze vraag. Arjen Hoekstra, grondlegger van het waterfootprint-concept, liet zien dat in het productieproces van verschillende voedingsmiddelen grote hoeveelheden water nodig zijn. Vlees van dieren die met graan gevoed worden, is de absolute grootverbruiker van het steeds schaarser wordende drinkwater. Ethicus Kate Rawles drong aan op het invoeren van een ethisch verantwoord dat dieren en mensen beschermt en de aarde niet uitput. Samuel Jutzi, directeur bij wereldvoedselorganisatie FAO, pleitte voor het ondersteunen van boeren in ontwikkelingslanden en voor een verantwoorde veehouderij, die rekening houdt met het welzijn van dieren. Philip Lymbery, CEO van Compassion in World Farming benadrukte de noodzaak vóór 2050 te stoppen met de intensieve veehouderij. Dat is de beste manier om de klimaatverandering te matigen, de wereldbevolking te voeden en het welzijn van dieren te verbeteren.



Een videoverslag van de avond en de presentaties van de sprekers zijn te vinden op de internationale website Compassion in World Farming: www.ciwf.org.