
dinsdag 13 december 2011
EU Eieren: illegaal blijft illegaal!

dinsdag 15 november 2011
EU wil slechte wet voor veetransport niet wijzigen
donderdag 20 oktober 2011
Europa staat verkoop illegale eieren toch toe

dinsdag 18 oktober 2011
Bleker moet wet handhaven!
vrijdag 14 oktober 2011
Europees landbouwbeleid helpt dierenwelzijn niet verder

donderdag 15 september 2011
Diervriendelijker produceren niet altijd duurder

Veel mensen denken dat beter welzijn voor landbouwdieren altijd leidt tot hogere kosten. Peter Stevenson, Chief Policy Advisor van Compassion in World Farming, bestudeerde veel recent onderzoek hiernaar en concludeerde dat de veronderstelling dat meer welzijn meer geld kost vaak niet waar is.
Uit gegevens van de eierindustrie blijkt dat de productie van een scharrelei maar iets meer dan 2 cent duurder is dan een kooi-ei en dat het houden van zeugen in groepen, in plaats van in ligboxen, maar 2 cent toevoegt aan de productiekosten van een kilo varkensvlees.
Bovendien blijkt dat veehouderij met hogere welzijnsnormen in sommige gevallen economische voordelen oplevert. In systemen met meer dierenwelzijn zijn dieren vaak gezonder, waardoor de kosten voor de dierenarts en de sterftecijfers lager uitvallen. Het verstrekken van stro en extra ruimte voor mestvarkens kan leiden tot betere groei en een betere voederconversie.
Hoogproductieve melkkoeien lijden aan een reeks van pijnlijke gezondheidsproblemen zoals kreupelheid en mastitis. Cijfers laten zien dat gezondere koeien met een lagere melkgift, maar met een langer productief leven, hogere netto marges kunnen leveren voor de boeren, als gevolg van lagere vervangingskosten en hogere prijzen voor de kalveren en de afgedankte koeien.
Peter zegt hierover: "In de laatste 20 jaar is zeer veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag van van landbouwdieren en naar fysiologie en gezondheid. Er is echter veel minder aandacht besteed aan de economische gevolgen van de overgang naar een hoger dierenwelzijn. Mijn rapport bundelt de beschikbare gegevens en laat zien dat in sommige gevallen beter welzijn de productiekosten op het bedrijf nauwelijks verhoogt en dat in andere gevallen een beter welzijn daadwerkelijk economisch voordelig kan zijn”.
woensdag 14 september 2011
Actiesucces in Griekenland
dinsdag 6 september 2011
Stro en staarten voor varkens!

vrijdag 22 juli 2011
Schokkend dierenleed bij EU-grens met Turkije
vrijdag 8 juli 2011
Legbatterijverbod in VS dichterbij

dinsdag 28 juni 2011
Legbatterij: 'A plan for the ban!"

maandag 20 juni 2011
Stop massale wetsovertreding in varkenshouderij

woensdag 15 juni 2011
Niet nog eens 10 jaar snavelkappen!

CIWF reageert hiermee op het voorstel van een stuurgroep waarin naast de pluimveehouders ook de Dierenbescherming en het ministerie van E, L & I vertegenwoordigd zijn. Deze stuurgroep presenteerde gisteren haar eindrapport, waarin zij voorstelt de huidige vrijstelling van het verbod van een aantal veel voorkomende ingrepen bij pluimvee met 10 jaar te verlengen. Deze vrijstelling loopt in september af en volgens de stuurgroep is het stoppen met de ingrepen per september niet verantwoord.
Compassion in World Farming stelt echter in een brief aan de staatssecretaris dat er voldoende kennis en ervaring met alternatieven beschikbaar is om nu te besluiten tot een veel kortere termijn voor een definitief verbod van de meest voorkomende ingreep: snavelkappen bij leghennen. "Het is niet nodig nog eens tien jaar te wachten op zo'n verbod", aldus Geert Laugs, directeur van Compassion in World Farming Nederland: "In de nieuwe Rondeelstal in Eersel leven 30.000 kippen waarvan de snavels niet behandeld zijn. In Oostenrijk slaagde men er zelfs in het percentage kippen met gekapte snavel binnen 5 jaar terug te brengen van 45% tot minder dan 2%, terwijl de verenpikkerij niet toenam".
Snavelkappen is een pijnlijke ingreep waarbij bij jonge kuikens een deel van de snavel wordt afgekapt met een heet mes. Ook de alternatieve methode, infraroodbehandeling, is pijnlijk voor de dieren. Door de scherpe punt van de snavel te verwijderen proberen boeren de gevolgen van pikkerij, die onder legkippen in dichtbevolkte stallen vaak voorkomt, te beperken. Compassion in World Farming stelt echter dat er voldoende alternatieven voor snavelkappen beschikbaar zijn. Verenpikkerij kan ook worden teruggedrongen door goed stalontwerp, specifieke managementsmaatregelen en het gebruik van geselecteerde rassen.
woensdag 25 mei 2011
Foto tentoonstelling: Voedsel voor iedereen?


Gratis te leen
Europese samenwerking voor dierenwelzijn
Het Europese samenwerkings-verband heeft sinds kort een nieuwe naam: ENFAP (European Network for Farm Animal Protection). In ENFAP werken dierenbeschermings-organisaties uit 25 landen samen. Informatie over ENFAP vind je op www.enfap.eu

woensdag 20 april 2011
Europa tegen legbatterijen (2)
dinsdag 19 april 2011
Europa demonstreert tegen legbatterijen
Vandaag demonstreerden vrijwilligers van Compassion in World Farming bij de Poolse ambassade in Den Haag tegen een mogelijk uitstel van het Europese verbod van de traditionele legbatterij, dat op 1 januari 2012 ingaat. Naast de actie in Den Haag werden gelijktijdig soortgelijke demonstraties georganiseerd in 13 andere Europese hoofdsteden.
De traditionele legbatterij is een van de ergste uitwassen van de vee-industrie. In de kale kooien hebben de kippen veel te weinig ruimte en kunnen ze zich nauwelijks natuurlijk gedragen. Daarom besloot de EU deze kooien met ingang van 2012 te verbieden. Ondanks een royale overgangsperiode van meer dan 12 jaar pleiten sommige landen, onder leiding van Polen, echter voor uitstel.Compassion in World Farming en haar Europese partners vinden dat de EU het verbod op de legbatterij volledig en zonder uitzonderingen moet invoeren op de vastgestelde datum en weet zich daarin gesteund door de Nederlandse regering. "Uitstel van het legbatterijverbod, of het toelaten van uitzonderingen, zou oneerlijk zijn tegenover de vele boeren die al overschakelden op diervriendelijkere systemen, zoals vrije-uitloop- of scharrelstallen", zegt Geert Laugs, campagnecoördinator van Compassion in World Farming Nederland.
donderdag 31 maart 2011
Europa verbiedt kloonvlees niet
dinsdag 15 februari 2011
Doe mee: deur dicht voor kloonvlees!

Compassion in World Farming vindt dat ook vlees en melk van de nakomelingen van gekloonde dieren onder het verbod moeten vallen. Het is namelijk niet waarschijnlijk dat de vleesindustrie vlees van gekloonde dieren daadwerkelijk zal willen verkopen, maar dat men klonen zal gebruiken als middel om de genetische selectie en het fokken voor een snelle groei te versnellen. Met de aldus verkregen dieren kunnen dan hoogproductieve koeien of snel groeiende varkens worden gefokt. Nu al veroorzaakt genetische selectie ernstige gezondheids- en welzijnsklachten bij dieren. Door het gebruik van de kloontechniek zullen deze problemen verergeren, vreest Compassion in World Farming.
Een verbod van klonen moet daarom ook betrekking hebben op het vermarkten van producten van nakomelingen van gekloonde dieren. Nu blijft het bijvoorbeeld mogelijk dat geklonde dieren of hun voortplantingsmateriaal geïmporteerd worden en dat -bijvoorbeeld- vlees van lammeren van gekloonde schapen op de markt komt. Onderzoek wijst uit dat de Europese consumenten dat niet willen.
woensdag 9 februari 2011
Film Pig Business: vee-industrie vervuilt!

woensdag 19 januari 2011
"12765 x help de kalfjes!"


maandag 10 januari 2011
Protest tegen levend begraven van varkens
MKZ brak eind november 2010 uit in Korea. Inmiddels zijn meer dan 100 bedrijven besmet en zijn al meer dan 1,3 miljoen dieren gedood en begraven. Volgens de OIE is het eind van de massaslachting nog niet in zicht. Mogelijk wacht nog 1 miljoen dieren hetzelfde lot.
Compassion in World Farming pleit voor vaccinatie als middel om de verspreiding van zeer besmettelijke dierziekten als MKZ tegen te gaan. Wanneer het, om welke reden dan ook, toch onontkoombaar is om dieren te doden, moet dat strikt volgens de richtlijnen die de OIE hiervoor heeft opgesteld gebeuren. Deze houden in dat alleen methoden mogen worden gebruikt die direct de dood of verlies van bewustzijn tot gevolg hebben.