dinsdag 20 juli 2010

"Beef, bread and water" Nederlandse hoogleraar gastspreker bij prestigieuze lezing in Londen

De Nederlandse hoogleraar Arjen Hoekstra is een van de sprekers tijdens de Peter Roberts Memorial lecture, die Compassion in World Farming op 20 september in Londen organiseert. De avond heeft als thema 'Beef, bread and water: ethical food in a warm and thirsty world'.

Arjen Hoekstra is de grondlegger van het concept van de 'watervoetafdruk': een maat voor de hoeveelheid water die nodig is om een bepaald product te maken, gedurende de hele productieketen. Zo is voor één kopje koffie 140 liter water nodig, voor een kilo biefstuk zelfs 16.000 liter. Analoog hieraan kan men ook een watervoetafdruk berekenen voor bijvoorbeeld de productie van een land of het consumptiepatroon van een persoon. Tijdens deze avond spreken Hoekstra en andere deskundigen over problemen als klimaatverandering, waterschaarste, de oneerlijke verdeling van voedsel en hun directe verband met de intensieve veehouderij en het welzijn van landbouwdieren.

Behalve Arjen Hoekstra spreken:
  • Dr Samuel Jutzi – Directeur dierlijke productie en -gezondheid van de wereldvoedselorganisatie FAO
  • Dr. Kate Rawles, senior lector aan de Universiteit van Cumbria
  • Philip Lymbery, CEO van Compassion in World Farming.

Plaats: Savoy Place, Londen
Tijd: 20 september 2010, 19.00 uur
Boeking via: www.ciwf.org
Inlichtingen: 024-3555552

De Peter Roberts Memorial Lecture wordt dit jaar voor de vierde maal georganiseerd en is vernoemd naar Peter Roberts, de Britse melkveehouder die in 1967 - uit zorg over de industrialisering van de veehouderij - Compassion in World Farming oprichtte en in 2006 overleed. Compassion in World Farming is inmiddels uitgegroeid tot een internationale organisatie die streeft naar een wereld waar dieren worden behandeld met compassie en respect, zonder intensieve veehouderij en zonder verre diertransporten.