vrijdag 30 november 2012

Stieren zes dagen vast in vrachtwagen.


Op de grens met Bulgarije en Turkije is momenteel een dierenramp gaande. Een vrachtwagen met 31 stieren staat al zes dagen vast en het einde van hun lijden is niet in zicht.

De stieren werden op 20 november in Letland ingeladen en bereikten op 24 november, na een reis van 2.000 kilometer, de Turkse – Bulgaarse grens. Nu, 6 dagen later, staan ze nog steeds vast bij de grens. De stieren zijn al die tijd de vrachtwagen niet uit geweest. De uiteindelijke bestemming van de dieren is Irak. Als ze de grens verlaten, hebben ze alsnog een reis van wel 2.000 kilometer in de vrachtwagen voor zich. In Irak wacht hen waarschijnlijk een wrede slacht, zonder verdoving.

Volgens de laatste berichten staat  de vrachtwagen nog steeds vast  op de grens. De Turkse autoriteiten laten de stieren Turkije niet binnen. En de Bulgaarse autoriteiten laten de vrachtwagen niet meer toe in Bulgarije, omdat deze aan de Turkse kant van de grens heeft gestaan en bepaalde infectieziektes, zoals mond en klauwzeer, vaak voorkomen in Turkije.

Een team van Animal Welfare Foundation en Eyes on Animals is nu bij de grens om deze dieren in nood te helpen. Samen met deze organisaties roept Compassion in World Farming  de Europese Commissie op contact te leggen met Turkije en Bulgarije om deze onhoudbare situatie direct te beëindigen. Als de stieren nog langer in de vrachtwagen moeten blijven zouden er dieren dood kunnen gaan. De stieren moeten de Europese Unie binnen gelaten worden en eten, water, rust en verzorging krijgen.   

Afgelopen jaar werden één miljoen runderen en schapen getransporteerd van de Europese Unie naar Turkije. Deze handel veroorzaakt ontzettend veel dierenleed door de lange afstanden en vertragingen op de Turkse – Bulgaarse grens. Compassion in World Farming vindt dat het transport van levende dieren naar Turkije, Irak en andere landen buiten de Europese Unie nu verboden moet  worden. 

Doe mee: 

  • Help de stieren door een mail te sturen naar de EU Commissaris Dr Tonio Borg via CAB-SEFCOVIC@ec.europa.eu. Vraag hem contact op te nemen met Turkije en Bulgarije om deze schrijnende situatie direct te stoppen: Alle dieren die op transport worden gezet van Europa naar niet-Europese landen moeten worden beschermd. Er moet een maximumduur komen van 8 uur voor alle veetransporten en de slacht moet voldoen aan internationale welzijnsrichtlijnen. 
  • Het helpt het best als je de mail in je eigen woorden schrijft. Dat kan gewoon in het Nederlands.
  • Vraag ook je familie en vrienden om te helpen