maandag 21 december 2009

Gemist: 28.000 dieren verdronken

'Vier doden en tientallen vermisten', meldden de media eind vorige week over een schipbreuk bij Libanon. Sommige berichten meldden ook nog dat het gezonken schip 'vee' vervoerde, zonder aantallen te noemen.

Gelukkig is de BBC er ook nog: het ging om meer dan 28.000 (!) dieren, die op weg waren van Uruguay (Zuid Amerika) naar Syrië (Midden Oosten). Volgens de BBC zijn al die dieren omgekomen bij de ramp. Hun ronddrijvende dode lichamen hinderde het zoeken naar menselijke overlevenden.

Deze vreselijke ramp richt opnieuw de schijnwerper op het dierenleed dat veroorzaakt wordt door zeer verre en langdurige transporten van levende dieren. Het komt voor dat wel 100.000 schapen in één schip worden vervoerd. Jaarlijks overleven duizenden dieren dit soort verre reizen niet. Ze sterven door honger en ziekten, of bezwijken onder de extreme hitte. Andere dieren komen volledig uitgeput,door honger, dorst en hitte op hun bestemming aan.

Toch zijn dit soort transporten volkomen onnodig. Het is goed mogelijk en humaner in plaats van levende dieren het vlees te vervoeren.

Teken de petitie tegen verre veetransporten.