maandag 20 juni 2011

Stop massale wetsovertreding in varkenshouderij

Vandaag kwamen nieuwe, schokkende beelden uit de Nederlandse varkenshouderij in de publiciteit. Wij reageren met deze oproep aan de Nederlandse regering:

Compassion in World Farming (CIWF) is geschokt door de undercover beelden uit de varkenshouderij die vandaag zijn gepubliceerd. De beelden tonen zeer ernstige misstanden en bevestigen opnieuw dat de Europese welzijnsregels voor de varkenshouderij in Nederland op grote schaal worden overtreden. De organisatie roept staatssecretaris Bleker daarom op er met spoed voor te zorgen dat een eind komt aan deze massale wetsovertreding.

Europese regels schrijven voor dat alle varkens moeten kunnen beschikken over stro of vergelijkbaar materiaal waar ze in kunnen wroeten, en dat de staarten van de dieren niet routinematig mogen worden afgeknipt. De beelden die vandaag zijn gepubliceerd laten, met uitzondering van de biologische bedrijven, varkens zonder staarten zien in kale hokken zonder voldoende afleidingsmateriaal. Veel van de gefilmde verwondingen zijn het gevolg van agressief gedrag, veroorzaakt door de kale omgeving waarin de dieren in de vee-industrie gehouden worden.

Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland zegt in een reactie: "In 2008 bleek uit onderzoek van Compassion in World Farming dat in de EU en vooral ook in Nederland op grote schaal de hand wordt gelicht met het EU voorschrift dat varkens strooisel moeten krijgen en dat hun staarten niet routinematig mogen worden geknipt. We zien nu dat er sindsdien nauwelijks iets veranderd is en roepen de regering op met spoed actie te ondernemen en de controles op varkensbedrijven te intensiveren".

De beelden werden vandaag gepubliceerd door de actiegroep 'Ongehoord' en zijn hier te zien.