woensdag 14 april 2010

Australië hervat export levend vee naar Egypte

265 slachtoffers op eerste reis

Tijdens een transport van levende runderen van Australie naar het Midden-Oosten zijn eind maart 265dieren omgekomen. Het was het eerste transport van levende dieren vanuit Australië naar het Midden Oosten sinds 2006, toen een vroegere Australische regering de export van levende dieren stillegde na de vele protesten uit het land zelf en uit alle delen van de wereld.

laden van runderen op de Ocean Shearer (archiefbeeld)

Aan boord van het rampschip Ocean Shearer waren ongeveer 16500 runderen. Wat de dood van de 265 dieren tijdens de wekenlange zeereis veroorzaakt heeft is echter niet bekend en wordt onderzocht door de Australische regering. Wel duidelijk is dat deze ramp niet uniek is. In een periode van zo'n 30 jaar exporteerde Australië maar liefst 150 miljoen levende dieren en circa 2,5 miljoen dieren overleefden de lange zeereis niet, als gevolg van de slechte omstandigheden aan boord of van rampen op zee.

Compassion in World Farming vraagt daarom aan de Australische regering de export van levende dieren direct, definitief te beëindigen. Wie de oproep wil ondersteunen kan via ciwf.nl een mail sturen naar de Australische ambassade in Den Haag