donderdag 20 oktober 2011

Europa staat verkoop illegale eieren toch toe


Onder druk van de eierindustrie wil Eurocommissaris John Dalli de verkoop van eieren die gelegd zijn in illegale legbatterijen na 1 januari 2012 toch toestaan. Compassion in World Farming is geschokt door deze verzwakking van het legbatterijverbod.

Vanaf 1 januari 2012 is de traditionele, kale legbatterij verboden in de EU. Toch zullen in een aantal landen nog niet alle boeren zijn omgeschakeld op nieuwe, diervriendelijker huisvesting voor legkippen. De EU wil nu tijdelijk toestaan dat eieren die gelegd zijn in de oude, illegale kooien verkocht worden. Deze eieren mogen echter alleen in het land van herkomst verwerkt worden in kant- en klare producten en ze mogen niet in de winkel worden verkocht. Zo wil de EU voorkomen dat boeren in andere landen, die wel investeerden in diervriendelijkere kippenhokken, concurrentie krijgen van goedkope, illegale eieren uit het buitenland.

Compassion in World Farming vindt dat deze bizarre situatie zich gewoon niet zou mogen voordoen. De industrie weet al sinds 1999 welke regels vanaf 2012 gelden en de EU landen hadden veel meer kunnen en moeten doen om deze ontwikkeling te voorkomen. We blijven daarom aandringen op een snelle en volledige naleving van het legbatterijverbod. Als de commissie haar plan om illegale eieren toch (al is het maar een beetje) toe te staan, dan moet de periode zo kort mogelijk zijn.